Endüstriyel klima nedir? Nerelerde kullanılır?

Endüstriyel klima nedir? Nerelerde kullanılır?

Endüstriyel klima nedir? Nerelerde kullanılır?


İşyerlerinde üretim ve imalat sırasında sıcaklık ve nem oranları büyük önem teşkil eder. Üretimde yüksek düzeyde verime ulaşmak, daha kaliteli ve verimli üretim yapmak için ihtiyaç duyulan hava değişimlerini sağlamak gerekir.

Uygun ve sağlıklı hava koşullarında üretim yapmak personel verimlerini artıracağından endüstriyel tesislerde klima sistemleri büyük önem taşır. Klima sistemlerinin temel amacı ortamın ısısını istenilen seviyeye getirerek ideal yaşam alanını oluşturmaktır. Genel klima çalışma prensibi; iç kısmında bulunan akışkan kompresörler ile baskılanan gaz, sıvıya dönüşür. Kompresör açılınca sıvı tekrar gaz haline gelirken ortamdan ısı çekilerek ortama soğuk hava verilmesi şeklindedir.

Klimalar kullanım alanlarına göre ikiye ayrılır;

  • Bireysel klimalar
  • Endüstriyel klimalar

Bireysel klimalar okul, dershane, ev, iş gibi çoğu yerde sıklıkla rastladığımız klimalardır. Endüstriyel klimalar ise ortama özgü koşullarda kullanılmak maksadıyla üretilmiştir. Endüstriyel klima ihtiyaç ve kullanıma bağlı olarak birçok farklı fonksiyonda ve güçte yapılabilse de genel olarak ortamın sıcaklık ve nem oranının dışarıdan etkilenmemesini sağlamak amacıyla kullanır.

Endüstriyel klima kullanım alanları

Genel olarak endüstriyel tesislerde kullanımı yaygın olmasının yanı sıra laboratuvar havalandırması, nem-sıcaklık dengesi kontrolünde, endüstriyel montajda, yüksek hijyene sahip olması gerekli olan ameliyathanede, işlemcilerin ısınmasıyla oluşan yoğun sıcak hava bulunan ortamlarda, kütüphane ve arşivler vb. Yerlerde de kullanılır.

Sonuç olarak klima sistemleri sıcaklığın istenilen seviyede tutulması ve nem oranının kontrol altında tutulması için yaygın kullanıma sahiptir. Endüstriyel klima sistemleri için önemli noktalardan birisi yoğun ısıyı kontrol altına alması ya da depo malzemelerini koruması gibi mühim işleri üstlendiğinden tam zamanlı olarak çalışması gerekir. Bundan dolayı bakımları aksatılmamalı, düzenli ilgili olduğu servisler vasıtasıyla bakımları yaptırılmalıdır.

Endüstriyel klima sistemleriyle havalandırma sistemlerinin birlikte çalışması ortam havasının sağlıklı düzeyde olması konusunda etkili sonuçlar verir ve nem oranını da belirli düzeyde sabit tutar. Her alan için farklı bir fan kullanılır ve soğutucunun akışkan oranıyla türü buna göre belirlenir. Klimanın dış kısmı ise ortama göre yüksek ısı, kimyasal buhar gibi faktörlerden etkilenmeyecek şekilde ortamdaki risk faktörleri göz önünde bulundurularak belirlenir.

Havalandırma sistemiyle birlikte çalışacak olan endüstriyel klimaların mutfak gibi rahatsız edici kokuların ve buharın giderilmesi için birbirleriyle entegre şekilde çalışması, uyumlu olması gerekir.

Blog

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir