İklimlendirme soğutma ya da ısıl konfor için ortamdaki havanın nem oranının azaltılması işlemidir. Fakat genellikle soğutma işlemlerine denir. Daha açık anlamda ısıtma, havalandırma, soğutma gibi işlemlerle ortamdaki havanın kalitesini yükseltme ve iyileştirme faaliyetleridir.
Çoğunlukla bina, okul, taşıma araçlarında ısıl konfor sağlamak amacıyla ısı çeken klima ya da bulunduğu ortama uygun sistem ve mekanizmalarla yapılır. Günümüzde yaz-kış iklimlendirme ve soğutma işlemleri yapılabilmektedir. İki mevsimde de ortak olarak gerçekleştirilen işlem hava akışının sağlanarak hava devirdaimi esnasında ses, gürültü, titreşim gibi rahatsız edici durumlara mahal vermeden sağlıklı hava ve ısı konforunun sağlanmasıdır. Bunun yanı sıra sistemlerin kurulma sırasında kullanılan malzemelerin doğa dostu olması ve çevreye zarar vermemesi için kaliteli ürünlerin seçilmesine dikkat edilir.
İş verimi uzmanları tarafından yapılan araştırma ve gözlemlere göre işyerlerinde verimli çalışma için havanın uygun sıcaklıkta olmasının iş verimini artırdığı, personellerin sağlığı açısından da mühim olduğu tespit edilmiştir.
İklimlendirme ve soğutma sistemleri kullanım alanları
İklimlendirme ve soğutma sistemlerinde çoğunlukla amaç kapalı ortamlarda insanlar için sağlıklı ve uygun ısı şartlarındaki havayı oluşturmaktır. Bunun dışında endüstriyel sektörlerde herhangi bir ürünün üretim aşamasındaki gerekli hava koşullarını oluşturmak için de kullanılabilmektedir.
Endüstriyel amaçla kullanılan sistemlerde hava iyice süzülür ve temizlik basamaklarından geçmesiyle imalat için uygun koşullar sunulmuş olur. Birçok gıda ve sanayi sektörlerinde ürünlerin uygun koşullu ortamlarda saklanabilmesi için iklimlendirme ve soğutma sistemleri büyük önem arz eder. Bu sistemlerin tesis edilmesiyle tekstil, tütün, gıda, ilaç vb. sektörlerde ürünler, belirli sıcaklık ve temizlik işlemlerine tabi tutulduğundan daha verimli ve sağlıklı olmaktadır. İklimlendirme ve soğutma teknolojisinden gemide, uçakta hatta uzayda bile faydalanılır. Hastanelerde iklimlendirme ve soğutma sistemleri büyük önem taşır.
Ameliyat sonrası hastalar daha hassas olduğundan enfeksiyona açık olurlar. Buna yönelik enfeksiyon riskini minimuma düşürmek için ortamın nemi hastaya göre ayarlanır. Bu tür ortamların neminin az olması gerektiği gibi yeni doğan bebeklerin odasının da sıcak olması gerekir. Sistemler buna göre doğru şekilde derecelendirilmelidir.